Love Joys (UK)

Av någon anledning känns det som att vi kommer lägga ner mer tid på att leta igenom vinylsamlingen efter skivan än att faktiskt skriva om artisten: det är ett ständigt gissel att inte ha samlingen i bokstavsordning, och nej, vi har inte tagit lärdom av de äldre och visare. Men hur som helst, nu är det sommar, om ni inte har märkt det – som de bleka individer vi är så har vi definitivt märkt av temperaturförändringen. Och när sommaren är här börjar man lyssna på musik som har sina rötter i Jamaica, så enkelt är det, sen spelar det inte så stor roll vad det är: dub, ragga jungle, roots, etc.. Allt funkar bara det är varmt och slappt.

Ett av favoritbolagen är självfallet Wackie’s som producenten Lloyd ”Bullwackie” Barnes startade upp för att släppa sina produktioner på. Bolaget, med tillhörande butik och studio, grundades i New York under 1970-talet, och var en av USAs första viktiga reggaeetiketter. Wackie’s musik skulle även ha en liten, men betydande, del i hiphop-kulturen som växte fram i slutet av 1970-talet – och 1979 släpptes det en hiphop-tolva på bolaget.

Men 1981 släppte den brittiska gruppen Love Joys sitt debutalbum, Reggae Vibes (Top Ranking International), producerad av Bullwackie. Duon bestod av Sonia Abel (nu Marla Allen) och kusinen Claudette Brown. Själfull roots med två kvinnliga sångerskor, något som var ovanligt vid tiden, tillsammans med Bullwackies karaktäristiska sound. Sångerna hade ofta samhällskritiska teman, men detta blandades upp med en och annan låt om kärlek. Uppföljaren kom två år senare, Lovers Rock Reggae Style (Wackie’s, 1983), och är idag en av de svårare Wackie’s-skivorna att hitta som originalpress. Turligt nog hyser Mark Ernestus och Moritz von Oswald, två personer som det borde skrivas mer om här, en enorm kärlek till Wackie’s och har gjort re-issues på samtliga skivor. Flera av bolagets artister dyker dessutom upp på ett av Ernestus och von Oswald egna musikprojekt, Rhythm & Sound, och så gör även Love Joys.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lost och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s