Jim Goad (US)

Återigen sticker vi ner stortån i det fisljumma vattnet som är Lagom.nu.

Härom veckan när vi satt och tittade på bibeldokumentärer så fann vi något helt annat, något… satanistiskt. Vi fann TV-showen The Great Satan at Large, och självfallet var vi tvungna att gräva mer i denna nedlagda oanständighet. Ett namn som ofta dök upp i artiklarna runt TV-programmet var Jim Goad, som visserligen inte hade något med det hela att göra, mer än att han en gång var vän med programledaren, Lou Perfidio. Och denne Jim är en ganska så intressant person, må vi säga.

Med en kandidatexamen i journalism bakom sig startade Goud, tillsammans med sin dåvarande fru, Debbie, tidningen ANSWER Me!. Det kom fyra nummer av tidning – fyra nummer djup misantropi – under lika många år, men det räckte för att ANSWER Me! skulle få ett kultfölje. Och när två tidningsförsäljare blev arresterade för spridning av obsceniteter och oanständigheter så fick än fler upp ögonen för Jim Goad. Obsceniteten innehöll artiklar om karaktärer som Russ Meyer, Timothy Leary, Iceberg Slim (som vi antagligen också kommer skriva om i en avlägsen framtid), Anton LaVey, Boyd Rice, och i tredje numret skrivs det om bland annat självmorden runt Gloomy Sunday, och författaren Yukio Mishimas seppuku. Några illustrationer av vår älskade Trevor Brown dök upp i tidningen med. ANSWER Me! blev senare även en stor influens för tidningen Vice.

Men det är inte därför som vi är här, vi vill ju ha lite musik att lyssna på, och Jim Goad har varit inblandad i några musikaliska projekt: under namnet Big Red Goad släppte han alt-country-skivan Truck Drivin’ Psycho (Hierarchy, 1996), han dök dessutom upp på Adam Parfreys S.W.A.T. – Deep Inside a Cop’s Mind (Amphetamine Reptile Records, 1994) tillsammans med Boyd Rice (känd från bland annat Death in June), och Steve Hanford (Thee Slayer Hippy) från Poison Idea. I samma veva under 90-talet spelade han även in låten med det något lätt omoraliska namnet Let’s Hear It For Violence Towards Women (Stoppa omoralen i musiken! Omoralen i musiken! Stoppa den!) med The Boyd Rice Experience. Under 2007 turnerade Big Red Goad tillsammans med Hank Williams III.

Även om det kanske inte har framkommit här så tydligt så är Goud en kontroversiell figur, och i synnerhet runt partnervåld (host, host, Let’s Hear It For Violence Towards Women) – vilket vi självfallet tar avstånd från. Men verkligheten är kanske inte alltid så svart och vit som man vill att den ska vara, så vi tycker nog att Jim Goud får förklara den historien själv utan att vi lägger oss i. Hur som helst, han har bidragit till rätt festliga saker till kulturen, och det är helt klart värt att kolla upp, och vi längtar lite tills den dagen vi kan lägga de 800 kronorna som man måste ha om man vill läsa ANSWER Me!.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Found och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s