Khun Narin (TH)

Nu när vi äntligen har kommit igenom alla 150 låtar som Aphex Twin har lagt upp gratis på internet kan vi börja tänka på andra saker (vänta, ha det kommit fler, men va faaan?), till exempel att skriva något icke så förvånansvärt lagomt här.

Visst, internet är en horribel plats där vilken jävla douchbag till kanadick kan slå igenom och bli världskänd till den nivå att man börjar förlora hoppet om mänskligheten. Men samtidigt, på andra sidan, så kan internet vara en fantastisk plats där magiska artister kan upptäckas genom pur chans. Den här texten är om en sådan artist, eller rättare sagt band, dock döpt efter frontmannen i bandet, Khun Narin.

I mars 2013 gjordes det ett kort inlägg på bloggen Dangerous Minds vid namn Mindblowing Psychedelia From Thailand, och längst ner i inlägget var det en Youtube-video (samma video som ni kan se här nedanför). I videon kan vi se ett band från den Thailändska landsbygden som spelar elektrisk folkmusik genom ett hembygd soundsystem, och det är så psykedeliskt så att öronen smälter. Klippet går viralt bland musiknördarna i väst. Tanken om att det existerar ett band på den Thailändska vischan som spelar makalös psykedelisk rock var bara för mycket att klara av. Några månader senare beslutar musikproducenten Josh Marcy att jaga ner bandet och spela in dem. Efter mycket om, och några men, får han kontakt med bandet, flyger till Thailand och gör en inspelning med dem i bästa Alan Lomax-stil: fältinspelning.

Bandet spelar en typ av musik som kallas för phin prayuk, där det drivande instrumentet är en phin, en typ av luta. Lutaspelaren (lutist?) i bandet, Beer, har byggt sin phin själv. Vi kan inte hjälpa att tänka på Flower Travellin Band-gitarristen Hideki Ishimas hembyggda sitarla när vi hör phinen i Khun Narin.

Men att tanken om att Thailändsk folkmusik skulle vara så här psykedelisk känns kanske inte så far fetched som man först vill tro. Den psykedeliska rock-genren har ju ändå sina rötter i indisk folkmusik och ragas; finns ju en anledning till varför Ravi Shankar spelade på Woodstock 1969.

Skivan heter Electric Phin Band (Innovative Leisure Records, 2014) och släppte förra året. Väl värd att kolla upp!

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Found och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s