Fumaça Preta (NL)

Vi är påtok för gamla och moraliskt förfallna för att orka hänga med i de senaste trenderna och skivsläppen. Resultatet av denna snedvridna attityd som vi besitter är att vi oftast upptäcker saker allt för sent, vilket innebär att skivorna redan är slutsålda och ligger uppe på eBay för tusentals kronor. Vi är förlorare i jakten på det nya, men samtidigt är vi de där som glider runt i slitna morgonrockar och gräver i de mörkaste hörnen i musikarkiven för att hitta det där som alla redan har glömt bort. Men ibland får vi arslet ur vagnarna – flertalet behövs då vi är väldigt bredarslade – och hittar nya artisters debutsläpp relativt tidigt. Fumaça Preta kan vi finna bland dessa upptäckter.

Personen bakom bandet är Alex Figueira, en musikant med rötter i Portugal och Venezuela, men numera bosatt i Amsterdam. Det självbetitlade debutalbumet släpptes under 2014 på Soundway, samma bolag som släppte Ibibio Sound Machines hyllade debutalbum.

På något vis påminner Fumaça Preta något om det svenska bandet Goat, fast där Goat plockade sina influenser från Afrika och afrobeat hämtade Fumaça Preta upp sina influenser från Brasilien och tropicalia. Men influenserna stannar inte av bara där: fuzzgitarrer och galen garagerock tar även plats. Ibland undrar man dessutom om trummisen har kanaliserat en fortfarande levande Clyde Stubblefield. Och vi kan svära på att Vou Me Libertar är en spcefunktropicopop-cover på Pierre Henrys Psyché Rock, mer känd som låten som influerade Futuramas ledmotiv. Och helt plötsligt dyker det upp en TB-303a upp och ackompanjerar ett gitarrspel som självaste Carlos Santana skulle kunna vara stolt över. Och helt plötsligt, doomjazz? Vi sliter oss i håret, vad i helvete? Vad fan är det här? Bra skit är det hur som helst.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Found och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s