Almeda Riddle (US)

Det här var egentligen en person vi skulle ha skrivit om innan vi började namedroppa vilka fina skivor vi hade fått på posten (och vi blåser upp sanningen lite kanske, det var en skiva, men vi vill fortfarande tro – för skivsamlingens skull – att det var mer), eftersom hon har starka kopplingar till Alan Lomax då han gjorde hennes första inspelningar 1959.

Musiken kom från hennes pappa, som var violinist och sånglärare. Så musik fanns närvarande under hela hennes uppväxt. Men hennes karriär kom inte igång förrän vid 62 års ålder, vilket vi anser vara en imponerande bedrift, när den amerikanska folkmusiken fick en pånyttfödelse med artister som Karen Dalton, Joan Baez och Bob Dylan. I samband med detta började hon även turnera, något hon fortsatte med i dryga 20 år innan hälsan började svikta.

Riddle samlade på T under hela sitt liv, och det var dessa ballader som Riddle framförde. Genom detta samlande lyckades hon även bevara stora delar av de amerikanska folkmusiken; hon brukade stolt säga att hon kunde över 500 låtar.

I inspelningarna som Lomax gjorde av Riddle blandas det sånger och historierna bakom sångerna. Och man kan inte göra något annat än att småfnissa och le när hon i en av intervjuerna berättar att hon var släkting med rånaren Jesse James, något som hon varken skämdes, eller var stolt över. Sedan sätter hon igång att sjunga, med sin fragila och svängiga röst, hur bankrånaren Jesse James blev mördad av en smutsig liten fegis.

För er som sett filmen Gummo (Harmony Korine, 1997) minns kanske den inledande scenen då Bunny Boy går runt i det lilla nedgång samhället, bilderna ackopanjerade av Almedla Riddle kucklande. Under researchens gång hittade vi även denna charmiga lilla dokumentären om mormor Riddle.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lost och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s