Alan Lomax (US)

Vi är verkligen inga ungtuppar/hönor här på Lagom.nu, vi är så mossiga man kan bli – mer eller mindre. Och nu ska vi ta mossigheten något längre än vad som är moraliskt försvarbart.

Alan Lomax var en, för att nyttja latheten och citera Wikipedia ”fältsamlare av folkmusik, folklorist, etnomusikolog, arkivarier, skribent, akademiker, politisk aktivist, muntlig historiker och filmare.” Och det han forskade mest i var världens folkmusik, och i synnerhet den Nordamerikanska. 1934 började Alan, tillsammans med sin pappa, John Lomax, att samla ihop och spela in tusentals fältinspelningar. Några av dessa inspelningar ledde senare till flertalet viktiga skivsamlingar med amerikansk folkmusik.

Lomax är kanske inte det mest kända namnet, men hans betydelse för musikhistorien är mer än signifikant, för att citera Bob Dylan: ”I learned a lot there and Alan … Alan was one of those who unlocked the secrets of this kind of music. So if we’ve got anybody to thank, it’s Alan. Thanks, Alan.” Och det säger nog en hel del om ens betydelse, när en av världens mest betydelsefulla musiker bugar och bockar för ens arbete.

Frågan är om någon vet hur mycket musik Alan Lomax har spelat in, men i arkivet som fick namnet Global Jukebox finns det 17,000 låtar, 5,000 timmar ljudinspelningar, 400,000 fot film, 3,000 videokassetter och 5,000 fotografier. Och allt kan streamas gratis…Allt. Kan. Streamas. Gratis. Vi kan även rekommendera Youtube-kanalen Alan Lomax Archive.

Det finns verkligen hur mycket som helst att skriva om Alan Lomax, hans liv i Europa, hur han övervakades av FBI, hans otal inspelningar, hans alla intervjuer med kända folkmusiker (här kan vi lista lite för att ha något att länka, dock bara en intervju: Woody Guthrie, Lead Belly, Muddy Waters, Jelly Roll Morton och Big Bill Broonzy). Men eftersom det finns så mycket så är det svårt att skriva något längre om Lomax, så vi avslutar här med lite musik.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lesson 5 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Alan Lomax (US)

  1. Ping: Almeda Riddle (US) | Lagom.nu

  2. Ping: Khun Narin (TH) | Lagom.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s