Lesiman (ITA)

Vi har grävt oss djupare ner i det italienska träsket: italienska soundtracks är ju trots allt Grejen, med stort g. Och i vårt eviga sökande tog vi en vändning och stötte på den italienska biblioteksmusik-kompositören Lesiman härom dagen. Snabbt, en mening – eller två – med info; biblioteksmusik är musik som är skapad för att användas i film och TV och licenseras ut av musikbibliotek, ibland är musiken gränsfall till easy listening – det som vissa felaktigt kallar för hissmusik. Under senaste åren har det blivit någorlunda vanligt att sampla från dessa skivor med biblioteksmusik, som i det här fantastiska exemplet där DJ Danger Mouse samplar Keith Mansfield.

Åter till Lesiman; under detta namn släppte Paul Renosto en rad skivor på Vedette Records (ett bolag vi borde kolla upp snarast) på 70-talet. Innan dessa skivor lekte han mer med avantgardistisk musik, men med släppen på Vedette så började han komponera musik som låg mer åt jazz/easy listening/soundtrack-hållet, och första släppet (enligt discogs, som inte känns så tillförlitlig angående Paul Renosto), High Tension Volume 1, kom 1973. Volym två kom samma år, medan tre och fyra kom 1978. Mellan dessa släpp kom även volym ett och två av Here and Now. Tidigare i år såldes den andra volymen två gånger, först för 3,700kr, och andra 2,500kr. Det vi har hört än så länge har varit magnifikt, väl värt att kolla upp.

Och ja, vi ser tragiken i det hela att vi sitter hemma en lördagskväll och uppdaterar en blogg som ingen läser, men hey, ironin (tillfälligheten?) över att vi sitter och kollar på Doctor Who avsnittet Silence in the Library medan vi skriver detta värmer oss gott.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Found och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s