Green Velvet (US)

Vi råkade hitta en samling (The Chapters of Green Velvet, Relief Records, 2014) med 4½ timmar Green Velvet, och nu efter vi lyssnat igenom hela denna fina samling kände vi oss tvungna att skriva om denna fantastiska, men udda, gentleman – är ens gentleman rätt ord att använda i tider som dessa?

Curtis Alan Jones, mer känd som Green Velvet, men även känd som Cajmere, och mindre känd som Curan Stone, Half Pint, The Underground Crew, och så vidare, är en amerikansk techno/house/elektro-producent från Chicago – en av de viktigaste städerna ur house-perspektiv.

Musiken är förvånansvärt kall, stundvis nästan åt EBM-hållet, samtidigt som den är väldigt funkig, stundvis lite själfull och…humoristisk? Eftersom merparten av all techno inte har några texter så är det sällan man får in humor i det hel. Visst, ibland händer det att det vara någon kortare samplingar som upprepar inblandat, men Green Velvet har mer utstuderade texter och berättelser. En av de mer kända verken är Answering Machine sista spåret på Destination Unknown EP (Relief Records, Music Man Records, 1997), handlar om en person som kommer hem och lyssnar igenom sin telefonsvarare, meddelande efter meddelande bygger hans hemska liv: flickvän som är otrogen, polare som festar i hans lägenhet, polare som har sex med hans flickvän, hyresvärd som tröttnat på de eviga festerna, spåtanter som ger honom rådet att inte lämna lägenheten, och så vidare.

Kul kuriosum, hunden i Stefan Thungrens serie Disco Sucks, som sedan blev Stockholmsnatt, hette Green Velvet – snälla, efterforska inte om detta är sant, detta är taget direkt ur vårat halvkassa gemensamma minne, vi är inte riktigt helt säkra på detta, men tillräckligt säkra för att vi ska kunna ljuga om det ifall någon frågar.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lost och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s