Shelagh McDonald (UK)

Senaste tiden har det blivit en massa psykedelisk folkmusik hos oss, och en av de mer spännande upptäckterna har varit Shelagh McDonald.

Hennes berättelse påminner en del om Sixto Rodriguez, och självfallet om Jim Sullivans. Under sin karriär släppte hon två skivor, Album (B & C Records, 1970), och Stargazer (B & C Records, 1971). Efter att andra skivan släppts så försvann Shelagh McDonald under mystiska omständigheter. 2005 kom det en samling med hennes musik, Let No Man Steal Your Thyme (Castle), och i samband med denna skiva började det skrivas artiklar om henne. Och någonstans i Skottland såg Shelagh McDonald en artikel, och beslöt sig för att ta sig ut i offentligheten igen. I en intervju berättade hon om en syra-tripp som hade gått fel och lämnat henne paranoid och hallucinerande – denna tripp skulle även ha påverkat hennes röst negativt. Hon flyttade hem till sina överbeskyddande föräldrar i Glasgow för att sedan rymma hemifrån efter att hon funnit kärleken. Under åren så levde hon mer eller mindre som hemlös, boende i tält och härbärgen tillsammans med sin man.

Det nyfunna intresset för hennes musik fick henne att börja sjunga igen, årtionden av sånglöshet hade haft en positiv inverkan på hennes röst. I en intervju 2013 sa hon även att en ny skiva var inspelad – i skrivande stund så har denna skiva inte släppts, men hon har gjort några scenframträdanden.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Found och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s