Fem låtar – italienska soundtracks

När vi satt och pillade runt på vår text om Umberto igår så insåg vi att vi kanske borde ta steget lite längre och skriva om italienska soundtracks. Men vi vill inte sitta och rabbla upp de där klassiska sakerna med Ennio Morricone (Morricone är ju ändå alltid Morricone), eller ledmotivet till Cannibal Holocaust, det kändes lite för enkelt för Lagom.nu. Samtidigt kan vi inte heller nämna Goblin eftersom vi ändå nämnde dem igår.

Osanna – Preludio

Första spåret på soundtracket till filmen Milano Calibro 9 (Fernando Di Leo, 1972). Vi tror nog att soundtracket är något mer känt än filmen, anledningen till detta är självfallet samples. Bland de artister som samplat från den här skivan finner vi: Non Phixion, Pretty Lights, Luke Vibert, UNKLE och DJ Shadow. Och tack vare det här inlägget hittade vi precis, vad som antagligen kommer bli vårat nya favoritband i några dagar framöver, Calibro 35.

 

Stelvio Cipriani – La Polizia Sta a Guardare

Ännu ett spår från en italiensk polisfilm, La Polizia Sta a Guardare (Roberto Infascelli, 1973). Än mer okänd film än Milano Calibro 9, men den här låten dyker upp i den spanska filmen Amer (Hélène Cattet, Bruno Forzani, 2009). Och Amer, vad kan man säga om Amer? Den ligger nog bland våra toppfilmer när det gäller skönhet, endast Ran (Akira Kurosawa, 1985) och Barry Lyndon (Stanley Kubrick, 1975) ligger över.

 

Piero Umiliani – Mah Nà Mah Nà

Antagligen den mest kända låten bland dessa fem, men det är nog inte alla som vet var den kommer ifrån, tänk inte på Mupparna. Låten kommer från mondofilmen med den fantastiska titeln Sverige – Himmel eller helvete (Svezia inferno e paradiso, Luigi Scattini, 1968), en film om hur Sverige såg ut på 60-talet, nakna ungdomar på gatorna, knark, sprit och mc-gäng; så som vi alla minns att det var, eller? Dock har vi svårt att se kopplingen mellan nakna svenskar och mupparna i det här fallet.

 

Stelvio Cipriani – Mark Il Poliziotto

Hade vi varit riktigt lata, så hade vi nog antagligen bara skrivit om Stelvio Cipriani på den här listan, fan, varför skrev vi inte bara om Stelvio Cipriani? Låten kommer från ytterligare en italiensk polisfilm, Mark Il Poliziotto (Stelvio Massi, 1975).

 

Mina – L’eclisse Twist

Enda låten på listan som är lite mer åt pop-hållet. Italienska Mina sjunger på ledmotivet till Michelangelo Antonionis dramafilm L’eclisse (1962). Fartfylld låt, fantastiska förtexter, Monica Vitti och Alain Delon, vad mer kan man kräva?

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Film, Lost och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s