Cooly G (UK)

FKA Twigs har fullkomligt exploderat under de senaste veckorna, och det är förståeligt, hennes debutalbum LP1 (Young Turks, 2014) är fantastiskt. Hon är den nya James Blake; hon blandar elektronisk musik med pop på ett sätt som en amerikansk artist aldrig skulle kunna klara av (förutom Kevin Saunderson då). Men handen på hjärtat, vi vill vara ärliga, det är ju ändå vår grej, ärlighet varar längst och allt sånt där skit; vi har en annan favorit bland de ”nya” kvinnliga elektronika-artisterna, och det är Cooly G.

Det var nog ingen artist som vi lyssnade så mycket på som Cooly G under 2012 (det är nytt för oss, okej!), det året som hennes debutalbum, Playin Me (Hyperdub, 2012), kom. Men där FKA lutar sig åt poppen lutar Cooly G sig åt dubsteppen, och bitvis åt hiphoppen. Under några väl valda sekunder när vi lyssnar på Love (Dub) – vår favoritlåt med Cooly G – kan vi inte hjälpas att tänka på J Dillas låt U-love, från albumet Donuts (Stones Throw Records, 2006). Även om deras musik skiljer sig åt så finns det en likhet mellan dem, deras musik upplevs som en kort ögonblicksbild, en ögonblicksbild som bygger på starka känslor och repetition. De båda har kokat ner de mest essentiella beståndsdelarna av en kärlekslåt, och sedan tagit detta koncentrat och loopat det tillsammans med ett beat. I Dillas låt repeteras frasen ”Just because I really love you,” och i Coolys repeteras det två fraser: ”it must be love” och ”felt you.” Och båda två gör det helt fantastisk, med enbart sex ord vardera lyckas de göra mer känslofull musik om kärlek än många andra artister – om inte alla andra artister.

Om vi minns rätt så tyckte vi att Cooly G – Playin Me var ett av de bästa albumen som kom 2012. Nu medan vi sitter och letar fina nummertecken/taggar att slänga upp på våra Twitter så inser vi att Cooly G har ett kommande album på gång, Wait ‘Til Night, släpps i slutet av oktober på Hyperdub.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lost och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s