Jokers (IRN)

Ända sedan vi upptäckte den gamle mannen på berget så har vi utvecklat ett intresse för Iran, och med årens gång har den gamle mannen blivit en av våra favoritkaraktärer i världshistorien. Men som ni alla – förhoppningsvis – vet så har Iran sina politiska problem (vilket vi inte ska gå djupare in i, det här är ingen blogg om politik, vilket ni bör vara glada över).

I samband med den Iranska revolutionen 1979 förbjöds den västinfluerade rockmusiken av Ayatollah Khomeini, och sedan dess har den gömt sig undan i en tanig, liten underground-scen. För att latmans-citera från wikipedia: ”Public open live concerts are heavily restricted by the government. Rock bands might obtain permission to perform on stage live, provided their music is purely instrumental or with Persian lyrics approved by Ministry of Culture.” I filmen No One Knows About Persian Cats (Bahman Ghobadi, 2009) kan vi se ett porträtt av en trasig ungdomskultur som är fylld med svartfester och polistillslag (hmm, vi kanske borde se om den och skriva en rad någon gång?).

Men innan revolutionen såg det lite annorlunda ut, och här någonstans kommer bandet Jokers in i bilden. Även om detta band var en del av dåtidens underground-scen så fanns det ändå ett utrymme för dem att uppträda och göra det de var bäst på, spela skitig jävla rock’n’roll.

Jokers bildades under tidigt 1970-tal i Teheran, och med starka influenser av band som MC5 och Cream började de spela tung psykedelisk rock med en massa fuzz. Skivan är inspelad i ett garage med endast två mikrofoner, så ljudkvalitén är lite hawaii, men samtidigt, som stora fan av The Mummies så älskar vi sånt.

2011 släpptes Jokers musik för första gången på skiva, och för oss musiknördar som gillar att gräva i världens musikhistoria är det här fantastiskt att höra, trots den kassa inspelningen. Om ni gillar Jokers kan vi även rekommendera samlingen Raks Raks Raks – 17 Golden Garage Psych Nuggets From The Iranian 60s Scene.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lost och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s