Stalag fiction

Av någon – antagligen halvpervers, eftersom det är sådana vi är – anledning såg vi om Ilsa: She Wolf of the SS (Don Edmonds, 1971) härom veckan. Det är en magisk film, på sitt sätt. Och nu när vi satt och funderade på vad vi skulle skriva om idag så föll ögonen på boken House of Dolls, och då blev det klart, vi ska skriva om Stalag fiction.

Bokgenren fanns så gott som uteslutande bara i Israel under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet, innan den mer eller mindre förbjöds när den Israeliska staten ansåg att det var porr, vilket de i och för sig var – typ.

Stalag fiction växte fram ur tidigare nämnda bok, House of Dolls, av Ka-Tzetnik 135633 som publicerades 1955 – denna finns även på engelska så vi kan rekommendera en läsning av den; vi gillade den, om vi minns rätt. Boken utspelar sig på ett koncentrationsläger under andra världskriget och huvudkaraktären är en ung kvinna som tvingas in i en ”joy division”, där hennes jobb är att ha sex med tyska soldater – och bandet med samma namn har antagligen tagit namnet ifrån denna bok.

Stalag fiction, om vi har förstått saken rätt, är dock något mer lik Ilsa: She Wolf of the SS, och att döma av omslagen till böckerna så är det nog så. Det är klassisk exploitation-litteratur, det är pulp, det är snusk, det är sadistiskt, det är andra världskriget, så det verkar vara fantastiskt! Vi vill verkligen kunna hebreiska så vi kan skaffa ett gäng böcker och läsa, vi har ju en liten svaghet för pulp. Om ni säger att ni inte vill läsa en bok som heter I was Colonel Schultz’s Private Bitch, så tror vi helt sonika att ni ljuger, alla vill läsa en bok med denna titel, det ligger i vår mänskliga natur! Dessvärre har vi inte plånboken för att skaffa de böckerna vi vill skaffa – senast vi såg en Stalag fiction-bok på ebay så gick den för 700kr.

Även om vi inte läst några riktiga stalag-böcker så värmer det lite om hjärtat att de, någonstans, faktiskt existerar, ibland så räcker det – och det är just därför som vi skrev detta inlägg. 2008 gjordes det en dokumentär på ämnet, Stalags (Ari Libsker), dock inget vi sett mer än något kort klipp.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Böcker, Film och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s