Abner Jay (US)

Sommaren har varit ett helvete; ja, vi klagar på värmen! Vi klagar, därför finns vi. Men utöver vår kärlek till klagan så har vi även återupptäckt vår kärlek till Abner Jay denna sommar (tror visst att vi återupptäckte honom när vi skrev om enmansband ett tid tillbaka). Vi har mer eller mindre bara suttit instängda i lägenheten, jobbat med text och lyssnat på Jay.

Abner Jay föddes i början av 1920-talet, något som gör sig påmind i låten nedanför, I’m Depressed, som inleder med den djupa ekonomiska depressionen som inföll under slutet av samma årtionde, och sedan hur denna ekonomi ligger till grund för hans egna depression, och liv utan kärlek. Hans röst darrar så ångestfyllt och själsnedbrytande när han sjunger textraden: ”Oh, Lord, I’m so depressed.” Magiskt.

Han växte upp i djupaste södern och turnerade redan som barn med minstrel shows, han var en del av vaudeville-kulturen, och redan som 14åring startade han upp sitt band. Som tidigare noterades så räknas han som ett enmansband (även om det finns inspelningar med honom där han är uppbackad av ett band), och det märks i ljudbilden. Oftast är musiken bara en banjo, någon trumma, och ibland, när han inte sjunger, ett munspel som sätter melodin.

Texternas teman är breda: politik och kritik mot, dåvarande, Vietnam-kriget och arbetspolitik; missbruk och droger (most so-called folk singers don’t even look like folk!); vårat favorittema, olycklig kärlek; samtidigt blandar han med versioner av gamla klassiska folk-sånger. Han påstod själv att hans repertoar bestod av 600 sånger.

Vi försöker hålla det kort om Abner Jay, mestadels för att vi tycker att Abner Jay inte är så värd att läsa om när man kan lyssna på hans musik istället – samt det där med att vi är lata, vårat egna lilla genomgående tema.

Live-inspelningen gjordes samma år som han dog.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lost och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s