Concept 1 ‎– Concept 1 – 96:VR

Vi kan inte göra något annat än att anta att ni kära läsare, ni två stycken, vet vem Richie Hawtin, mer känd som Plastikman, är; en av de mest betydelsefulla personerna för den minimala technon. Få album har haft ett sådant genomslag som Plastikman-skivan Sheet One (NovaMute, 1993). Men den här texten kommer handla om Hawtins något mindre kända alias, Concept 1, och i synnerhet de speciella versionerna som finns på Concept 1, de som går under namnet 96:VR (Concept 1, 1998).

Även om Plastikman räknas som minimal techno, så är projektet Concept 1 snäppet minimalare, ganska många snäpp dessutom; Concept 1 är så pass minimalt så att det angränsar nästan till ambient-genren. Även om Concept 1 skivorna är helt fantastiska, och vi skulle göra rätt så många osmakliga ting för att få tag på boxen med alla 12 tolvor, så är 96:VR-versionerna något – vassare, på sitt speciella lilla vis.

96:VR är Thomas Brinkmanns remixer på Concept 1, eller, remix är kanske fel ordval, för det är det absolut lataste remix-projektet vi har hört talas om. Brinkmann gjorde inget annat än att spela Concept 1 vinylerna, och det är allt han gjorde, seriöst, han gjorde inget annat, han spelade vinylerna på sin hembyggda skivspelare. Dock måste vi nog påpeka att det är denna skivspelare som gjorde allt det magiska, den hade nämligen två tonarmar (illustrativ bild, dock inte Brinkmanns hemmabygge), i.e. den hade två nålar som kunde spela olika positioner av skivan samtidigt, den vänstra tonarmen gick ut i vänstra kanalen, och den högra tonarmen ut i den högra kanalen. Detta skapar då effekten av ett studsande ljud, det spelas först i ena kanalen, och någon sekund senare spelas det i andra kanalen. Samtidigt använde Brinkmann olika pickups på tonarmarna, vilket gjorde att de ljudbilden i båda kanalerna är något annorlunda. Genom att spela Concept 1 på sin speciella skivspelare skapade Brinkmann en av de mest fantastiska och säregna hörlursupplevelserna vi har varit med om. Så dra på er hörlurarna och lyssna!

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lost och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s