Den Sorte Skole (DK)

Det är andra gången som vi har blivit tagna med storm av ett litet, halvt okänt, danskt band. Förra gången var det F.U.K.T. och deras drum and bass med live-trummor. Detta hände över ett decennium sedan, och, som sagt, nu har det hänt igen, denna gång med DJ-duon (som en gång var en DJ-trio) Den Sorte Skole och deras tredje skiva III (egensläppt, 2013).

Albumet är en blandning mellan ett mästerverk, ett konstverk, en politisk aktion och ett vanligt album. Det hela började för drygt tre år sedan, när musikbloggarna var som störst, innan advokatstaten i väst fick för sig att jaga ägare av hostingsidor – vi vet att ni kommer ihåg dessa vackra tider. Via dessa musikbloggar – en form av digital crate digging – hittade duon, Simon Dokkedal och Martin Højland, mängder av obskyr musik som de aldrig hade hört förr, och som de antagligen aldrig skulle fått höra om inte musikbloggarna hade funnits. De laddade ner all musik de kunde finna. Resultatet blev att de satt och lyssnade igenom 200 skivor i veckan för att hitta alla klara och fristående ljud: en trumma, en flöjt, en gitarr och så vidare. Sedan började de pussla ihop allt, resultatet blev III.

iiiSjälva säger de att skivan innehåller över 10,000 samplingar, tagna från nästan 300 olika skivor, och dessa skivor ska komma från hela världen, 51 olika länder, sex olika kontinenter. Bland de samplade artister kan vi finna personliga favoriter som: Stelvio Cipriani, Nirvana (UK), Keith Hudson, Karen Dalton, Abner Jay och Melvins, samt en uppsjö av namn som vi aldrig hört talas om.

Den stora skillnaden mellan III och andra samplings-baserad skivor, som till exempel Dj Shadows snart 20 år gamla monsterverk Endtroducing….. (Mo’ Wax, 1996), är att musiken på III flyter ihop så pass väl. Man kan inte riktigt urskilja samplingarna från varandra, samtidigt som skivan inte är uppbyggt kring beatet, som merparten av all annan samplings-baserad musik. Det låter nästan som att det är ett vanligt band som spelar musiken.

Tack vare lättköpta politiker och aktörer som Disney så är samplingar en stor politisk fråga idag: ska man få använda korta ljudklipp som man vill? Ett undantag bland copyright-lagarna, fair use-principen, säger att man ska få göra det, men med hjälp av stark lobbying från stora aktörer så har det blivit en omöjlighet att åkalla denna princip, så vida man inte är en artist som är en del av de stora aktörerna. Detta ledde i slutändan till att danska IFPI inte godkände Den Sorte Skoles försök till att cleara alla samplingar. Tack vare IFPIs beslut så är skivan osläppbar idag för att den anses vara, bättre ord finns inte för situationen, ”olaglig” (seriöst, ett olagligt konstverk, galenskap!). Det hela påminner en del om vad som hände med Danger Mouses The Grey Album (egensläppt, 2004). Det går dock att köpa III via duons hemsida, samt ett gbokäng butiker som inte orkar bry sig om lagar, samtidigt som den finns som gratis nedladdning på flera olika ställen runt om the internets. Och som en fin bonus så finns det en bok på 40 sidor där duon beskriver hur de gjort, låt för låt, vad de har samplat och var ifrån; vi har inte riktigt hunnit tittar närmre på denna bok, än, men den ligger i alla fall på hårddisken nu.

Vi finner att de flesta delarna i berättelsen om det här albumet är ganska så fantastiska, viljan att gräva igenom all musik för att dekonstruera den och sedan konstruera delarna till något helt nytt, och något helt annat. Viljan att försöka sprida all musik bakom skivan genom boken. Viljan att försöka göra det här lagligt, viljan till att släppa skivan när de inser att de inte kan göra det lagligt (det finns stora risker för stämningar angående skivan). Sättet de har fått ihop allt på, det låter nytt och friskt, instrument och ljud från hela världen i ett enda spår, medan spåret efter har instrument och ljud från helt andra delar av världen. Samtidigt som själva musiken är än mer fantastisk än allt i berättelsen.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Found och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s