Nicole Moudaber (LBN)

När vi växte upp så var vi en del av den svenska techno-kulturen, och i spetsen av denna kultur hade vi Adam, Cari, Thomas, Jesper, och de där killarna, ni vet. Så vi är mer eller mindre uppväxta på elektronisk musik – även om det kanske inte har märkts på bloggen eftersom vi mestadels bara har skrivit om halvobskyra rockband – så för oss finns något vackert, och stundvis något väldigt sentimentalt, i de ögonblick då vi får för oss att dra på Thomas Krome på högsta volym (tätt följt av Shh…This Is A Library, såklart), eller när vi drar på The Persuaders album Stockholm – som vi fortfarande envist hävdar är det bästa albumet som producerats i Sverige – i hörlurarna och traskar runt på stan.

Men den kultur som under 90-talet var ganska liten, rätt obskyr, och nästintill olaglig (fuck yeah, räjvkommisionen!), har idag vuxit till sig och normaliserats, vilket har lett till en intressanta utveckling av kulturen. Dels så har delar av den elektroniska musiken popifierats till något avskyvärt och ickenämnbart (så vi slutar nämnda den här), och dels så har fler kvinnor intresserats sig för att både spela skivor och producera elektronisk musik, något som var ganska ovanligt runt millennieskiftet, med en handfull undantag. Bland dessa undantag kan vi hitta personer som: Monika Kruse, Misstress Barbara, Marusha, Nic Endo och Hanin Elias från Atari Teenage Riot och så vidare, medan här i Sverige hade vi Gena, Cissi Moon och Miss Dilemma som spelade skivor. Gena var fan inte att leka med när hon spelade techno.

nicoleEn av dessa kvinnliga DJs/producenter som dykt upp på senare år är Nicole Moudaber, från Libanon. Även om hon är en riktigt duktig DJ/producent vars musik påminner väldigt mycket om den gamla svenska technon – hon släpper dessutom på svenska Drumcode som har varit, och är, ett av de drivande skivbolagen bakom den svenska storhetstiden inom techno-världen – så är det nog hennes uppväxt som är det intressanta, och tråkigt nog något som ofta tas upp när det skrivs om henne. Men varför ska vi vara bättre? Vi är trots allt lagom – och lata visar det sig!

Moudaber föddes och växte upp i Nigeria men flyttade senare till Libanon, och det var i Beirut som hon började jobba på sin karriär som festarrangör/DJ/producent. Första festen som hon arrangerade var placerad så att den hade både en moské och en katedral i sin omnejd, och i en intervju (lathet engaged; detta saxas från wikipedia just nu) påpekar hon att placeringen av festen var uttänkt för att hon ville sätta sig emot hatet som fanns mellan grupperna, och visa på att den unga generationen kunde göra saker tillsammans. Hon lyckades; festen var en succé (wikipedias ordval). Samtidigt blev hennes fester populära för den lilla gaykulturen som fanns i Beirut, vilket ledde till att hon fick problem med myndigheterna i det strikt konservativa landet. Tack vare myndigheternas beteende gentemot henne, de behandlade henne som om hon vore en terrorist, och myndigheternas inställning gentemot gaykulturen så lämnade Moudaber landet. Stundvis låter det som att det som hände Moudaber i Libanon påminner om det som hände här i Stockholm med polisiära insatser och hetsjakt på inblandade, och det kanske är just därför som hennes musik påminner så pass mycket om den svenska technon; att båda är födda ur ett motstånd.

Moudaber var en av de personerna som tog den elektroniska musiken och klubbkulturen till Libanon, samtidigt som hon stod upp mot landets förtryck av homosexuella (avstickare; homosexuella i Libanon har det något bättre nu, verkar det som), vilket vi tycker känns beundransvärt.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Found och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s