SS (JPN)

Ledsen att det var ett tag sedan som vi skrev, men vi dukade under i Fredags. Monstret som sänkte oss gjorde det dock genom att överösa oss med värme och kärlek, och detta vidunder kallar sig själv för Westvleteren 12. Vi vet, alkohol är dumt, så håll er borta från skiten, ungdomar; men samtidigt, det är faktiskt ganska så gott med alkohol, så drick skiten, ungdomar; men samtidigt, vi är inte din mamma, så lyssna inte på oss, ungdomar – förutom när det kommer till musik, det är ju ändå trots allt därför som vi är här.

I samband i att vi fann Kajun SS och Black Magick SS häromdagen så började vi fundera över vilka fler band det fanns som svingande med det högst osmakliga ”SS” i sitt bandnamn, så vi gjorde en snabb sökning på last.fm och fann… SS, och det var så förbannat jävla bra så att vi har knappt lyssnat på något annat de senaste dagarna.

Sedan började vi läsa lite om SS, och det blev än mer fantastiskt; de bildades 1977 och splittrades 1979 – tror vi. Första skivan, The Original (Alchemy Records, 1984), kom flera år efter det att de splittrats, och skivan är en liveinspelning från mars 1979. Och hur låter det då? Det är här det fantastiska med bandet kommer in, det låter som Ramones på speed, de låter som Bad Brains första singel, men de gjorde det något år innan Bad Brains släppte denna första singel; vad vi menar är, det går snabbt, det går så himmelskt snabbt så att, med risk att folk kommer peka fingret åt oss och skrika rasist, bara en grupp japaner skulle kunna göra det här. På samlingen Live! (Alchemy Records, 1990), som är mer eller mindre The Original samt ett gäng låtar från andra spelningar, bränner de av 36 låtar på ganska exakt 34 minuter. Ett talande exempel är SS cover på Blitzkrieg Bop, det Ramones gör på strax över två minuter gör SS på 88 sekunder (jepp, vi ser den ironiska symboliken i det hela med (fan, videon är inte 88-sekunders-versionen, men vi tänker inte backa! Ironisk symbolik über alles! (Fan, är ens ”ironisk symbolik” någon grej?))) – som sagt, Ramones på speed.

Uttrycket ”proto-hardcore” dyker upp lite då och då när vi läser om SS, men om det som Tommy SS, Jun SS, Tsuyoshi SS och Takami SS, gjorde var någon form av proto-hardcore, eller om det hela faller in under teorin om den hundrade apan, är svårt att svara på, men det är självklart att SS hade i alla fall lite koll på vad som hände på andra sidan världen eftersom de ändå gjorde cover på både Ramones och The Boys, samt den uppenbara namnreferensen.

Nedanför finns ett klipp från dokumentären Rockers av Hideaki Tsushima, inspelad någonstans 1978-1979, med just bandet SS.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Found och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s