The Liverbirds (UK)

Det här var visserligen ett band vi ville sitta lite på, och namedroppa så fort vi fått upp en publiken så att bandet skulle få lite bättre spridning, men med en lättare desperation över vad som skulle skrivas idag – samt det faktum att vi är en aningen influerad av berusningsmedel – så ansåg vi att det kanske var dags för det här ändå, och hoppas på att framtida publik kommer gräva i arkivet, för bättre än så här blir det inte alla gånger, och om du som framtida publik missar detta så kommer vi tycka synd om dig, i framtiden, självfallet.

The+Liverbirds+0205_Liverbirds_11Det känns lite udda att så fort man läser något om bandet The Liverbirds så står det alltid saker som ”de följde i The Beatles fotspår” eller ”har du funderat på hur The Beatles skulle låta om de var tjejer, de skulle låta som The Liverbirds,” och samtidigt aldrig direkt hört talas om dem. Men visst, det är förståeligt att denna koppling görs då båda banden kom från Liverpool – The Beatles kom dock några år innan The Liverbirds – båda gjorde karriär på Hamburg-klubben Star-Club, och båda banden spelade beat/pop/rock. Plus det där faktumet att The Liverbirds affischerades som ”die weiblichen Beatles,” ungefär ”de kvinnliga The Beatles.” Så kopplingen till The Beatles har aldrig varit långt ifrån för The Liverbirds, på gott och ont, men samtidigt, det är ett band som sällan nämns, och nämns de så nämns The Beatles oftast i samma mening – och vi gör dessvärre detsamma.

Vi kom i kontakt med bandet efter en samling där A-sidan från deras första singel, Shop Around, var med, och denna låt är mer eller mindre fantastisk. En fullvärdig cover på den klassiska Motown-låten, men personliga pronomen och substantiven är utbytta. Låten handlar här om en dotter vars mamma säger att hon borde träffa, uttrycket ”shop around” är ju så fantastiskt tolkningsbart så vi tolkar –  som de lätt perverterade asen vi är –  det så klart som att hon borde ligga runt med, fler killar för att hitta den sanna kärleken. Och så som tiderna ser ut idag är vi lite förvånande att inte fler pratar om, eller minns, det här fantastiska bandet, som The Liverbirds faktiskt är; vi menar, ett tjejband – ett av de allra tidigaste tjejbanden dessutom – som jämfördes med vad som antagligen är världens största band genom tiderna, samtidigt som deras första singel handlade om kvinnors fria sexualitet, och detta innan den fria kärlekens sommar, 1967.

Bandet höll ihop mellan 1963 och 1968 och under tiden släppte de två album och ett gäng singlar, bland annat en cover på Bo Diddley.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lost och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s