Clarence Reid (US)

Det är nog få soul-artister som vi gillar så mycket som Clarence Reid, och vi inte direkt ensamma om att gilla Reid, samples från fler av hans låtar och produktioner – han producerade några riktigt stora låtar under sin karriär – påträffas ofta inom musikvärlden. Dessvärre sålde han rättigheterna till musiken billigt när han behövde pengar, det här var innan det blev stort att sampla, vilket resulterade i att aldrig fått in några direkta pengar på rättighets-industrin. Trots att hans musikkarriär startade redan under 1960-talet, så bor han idag hemma hos sin mamma, det skvallrar lite om hur hans liv ser ut idag.

Som Clarence Reid släppte han fyra album och ett 30-tal singlar, en av våra favoritlåtar är Nobody But You Babe, och den har en så magisk inledning så att en producent som Madlib skulle kunna göra en hel låt av de få sekunderna som denna inledning var, vilket han dessutom gjorde, Erykah Badus Real Thing, dessvärre är Badus låt bara släppt som en promovinyl, vilket gör att den kan gå loss på 400-500kr.

Bland de låtar som Reid skrev och producerade, kan vi finna klassiker som Betty Wright Clean Up Woman, Gwen McCrae Rockin’ Chair, KC & the Sunshine Bands första hit Sound Your Funky Horn, och…och…seriöst, enligt Discogs har han skrivit över 350 låtar, och enligt honom själv så blev han inte krediterad på alla låtar han var inblandad i, vi ger upp. I slutändan var han en av de mest betydelsefulla personerna i Miamis soul-landskap, men hans karriär som låtskrivare dog i samband med discons död i slutet av 1970-talet.

sodabar_eventcalendar_1360_1Idag är han dock mest känd under artistnamnet Blowfly, ett rappande soul-alterego som har så fantastiskt snuskiga texter att självaste de Sade skulle rodna. Vissa, oftast han själv, hävdar att han är personen som uppfann rappen, riktigt så enkelt är det kanske inte, men vi kan nog komma överens att Reid har haft en stor betydelse för hiphoppen, på flera sätt, samtidigt som han var en av de tidigaste rapparna. Men det är inte riktigt allt, det är fler genrer som ska vara tacksamma för Reids skapade, den brittiska jungle-scenen hade inte varit det den har varit om inte för breaket som finns i låten nedanför, cirka 25 sekunder in. Här kan ni höra hur det kan låta i en jungle-klassiker, 11 sekunder in.

2010 kom dokumentären The Weird World of Blowfly som handlar om Clarence Reid och hans liv som en åldrande och bortglömt soul-legend, vi rekommenderar att du lägger lite tid av ditt liv på att se denna dokumentär. Vi kan även rekommendera Numero Group-samlingen Eccentric Soul: The Outskirts Of Deep City där Reid har skrivit åtminstone hälften av låtarna.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lesson 5, Lost och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s