Szomorú Vasárnap

Det är nog få låtar – stycken? – som är så mytomspunna som den ungerska kompositören Rezső Seress stycke Szomorú Vasárnap; här i väst är den mer känd som Gloomy Sunday. Och dagen till ära kändes det som det perfekta ämnet – även om vi verkligen hoppas på att de flesta redan känner till myten runt denna låt.

Szomorú Vasárnap skrevs 1932, till en början var texten till sången politisk, men källorna här är något osäkra om saken, men den version som är känd idag, med en sångtext om olycklig kärlek skrevs av poeten László Jávor, och detta var antagligen 1933, men som sagt, källorna säger olika.

Under åren har det dykt upp flertalet vandringssägner om Szomorú Vasárnap och den mest kända är att melodin skapade en våg av självmord när den kom. Åtminstone 19 självmord ska vara förknippade med låten, men samtidigt, det är inget som direkt går att säkerhetsställa — men likväl har låten fått öknamnet Hungarian Suicide Song. En av berättelserna, parafraserat ur vårat gemensamma, men fallerande, minne från när vi först kom i kontakt med Szomorú Vasárnap, var att en person gick över en bro, personen visslade på melodin, och en förbipasserande hörde låten och direkt tog sitt liv genom att hoppade ifrån bron. Vandringssägnen växte till sig än mer när kompositören begick självmord, dock var detta 35 år efter det att Szomorú Vasárnap skrevs. På BBC Radio var låten dessutom förbjuden en längre tid, många har hävdat att det var på grund av självmordsvågen, men enligt BBC själva hade det mer med att försöka hålla moralen uppe under efterkrigstiden.

Mest kända versionen av låten är nog Billie Holidays fantastiska, och mörka, inspelning från 1941. Vi kom dock i kontakt med en annan version först, Venetian Snares Öngyilkos vasárnap, från skivan Rossz Csillag Alatt Született (Planet Mu, 2005), som är en omtolkning av Holidays version – okej, omtolkning är ett stort ord, han har typ bara lagt till muterade Amens (yes, Amens kommer få ett eget inlägg någon gång i framtiden, ni behöver inte oroa er. Lagom ❤ Amens) till Holidays låt, men den är fin ändå, Amens ju.

1999 spelades det även in en film som bygger löst på myterna kring Szomorú Vasárnap, och filmen är för bra för att inte nämnas när man samtalar om om låten, så nu har den nämnts; Gloomy Sunday – Ein Lied von Liebe und Tod.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lesson 5 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Szomorú Vasárnap

  1. Ping: Jim Goad (US) | Lagom.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s