Gospel med Otis G. Johnson och Andrew Wartts (US)

Även om vi inte direkt fruktar någon gud (såvida man inte ser internet som en gud), så måste vi ändå erkänna att gospelmusik är rätt så fint, mer än fint, det är gudomligt (förlåt, det var inte meningen, vi ska inte göra om det). Samtidigt så kan vi finna soulens rötter i gospelmusiken, och vi älskar ju ändå vår soul. Men det är just två skivor som har tagit våran kärlek, och detta kommer handla om just dessa två skivor.

Trots att det bara är två år emellan Otis G. Johnsons skiva Everything – God Is Love 78 (Holy Spirit, 1978 / reissue från Numero Group, 2013) och Andrew Wartts and The Gospel Storytellers There Is A God Somewhere (Champ Records, 1980), så låter dessa två skivor helt annorlunda.

otisOtis G. Johnsons skiva är lågmäld, lo-fi skulle även vara ett bra ord att slänga med när man pratar om skivan, det är bara hans röst, ett klaviatur, och en trummaskin, japp, en trummaskin. Eller det intressanta här är väl kanske inte att han använde sig av en trummaskin för flera artister före honom hade gjort det, men det intressanta är att skivan spelades in i hans hemort, Westland, Michigan, dryga 25 minuter med bil från Bellville, Michigan, och dryga 40 minuter från Detroit. Röst, klaviatur och trummaskin; och detta tre år innan både A Number Of Names ‎tolva Sharevari (Capriccio Records, 1981) och Cybotrons Alleys Of Your Mind (Deep Space Records, 1981), som båda räknas som väldigt tidiga låtar inom techno-scenen, en scen som föddes i Belville, Michigan, dryga 40 minuter från Detroit. Även om detta nu är en ren tillfällighet så kan vi inte göra mer än att beundra tillfälligheten. Skulle man kanske kunna kalla det här för proto-techno?

andrew

På andra sidan av gospelspektrat har vi Andrew Wartts and The Gospel Storytellers, som har en mer klassisk soul-känsla över skivan än vad Johnson har; det låter mer 60-tal än 80-tal, det låter mer gammalt än modernt, mer extrovert än introvert, det är gladare och mer positivt. Båda dessa skivor är helt fantastiska på sina respektive sätt, och båda är galet eftersökta. En förstapress på God Is Love 78 spinner loss på 2-3000 bagis, och för en There Is A God Somewhere får man punga ut mellan 3-4000. Det fina är dock att musiknördar (inte bara vi två) älskar dessa två skivor, så Numero Group gav ut en reissue på God Is Love 78 förra året, och enligt rykte så ska det komma en reissue på There Is A God Somewhere redan nu i juni.

Det alltid lite extra fint när ett helt album ligger i en video på Youtube.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lost och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s