Stone Axe (US)

Under de senare åren har det blivit väldigt stort med rock som låter som om det producerades under 70-talet, typ en hälsosam blandning av tidig doom och stoner-rock, vissa har valt att kalla detta för retrorock. De banden som gör denna retrorock är ofta starkt influerade av band som Black Sabbath, Sir Lord Baltimore, Thin Lizzy och så vidare, 70-tals band helt enkelt (ett band som antagligen borde nämnas här med är Saint Vitus (japp, det är en ung Henry Rollins längst fram), men eftersom första skivan kom 1984 så nämner vi dem så här istället, och de kommer nämnas strax igen – antagligen). Sverige har flertalet band som gör denna typ av rock, störst är antagligen Graveyard, men vi har även band som till exempel Spiders, Alonzo, och till en viss del Skraeckoedlan.

Men ett band som har gått, skrämmande nog, obemärkt förbi är det amerikanska bandet Stone Axe. Första albumet, det självbetitlade Stone Axe (Roadburn Records), kom 2009, men en singel på Riders Of The Night (b-sidan är en finfin cover på Creams SWLABR) kom redan året innan, och det var via den här singeln som vi fick upp ögonen för bandet. Efter det så har de släppt ännu ett studioalbum, ett live-album, samt en handfull med singlar, splits, och EPs.

Bandet består av sångaren Dru Brinkerhoff (The Swinos) och Tony Reed (Mos Generator) som står för alla, Alla!, instrument. Reed var även inblandad i produktionen av Saint Vitus (sa ju att Saint Vitus skulle nämnas igen) skiva Lillie: F-65, från 2012. Till spelningarna tillkomer även Mike DuPont, Mykey Haslip, dessa två har också dykt upp lite här och där på senare inspelningar.

De har under åren haft ett nära samarbete med Roadburn Festivalen, båda albumen är släppta på skivbolag som har kopplingar till festivalen, och deras live-album är inspelat under Roadburn Festivalen 2011, när bandet gjorde sin första Europa-turné.

Att försöka få ett bra grepp om bandets sound kan vara lite marigt, grundtanken till bandet är nämligen att låta som andra äldre band, vilket leder till att den ena låt kan låta som lite tidiga – väldigt tidiga, Earth-tidiga – Black Sabbath, medan andra kan låta lite som Thin Lizzy, och så vidare.

Hur som helst, Stone Axe är ett fantastiskt rockband, och ni borde verkligen lyssna mer på dem.

VARNING! Blanda inte ihop Stone Axe som låter som ett 70-talsband med Stone Axe som var ett 70-talsband. Slut på varning.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lost och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stone Axe (US)

  1. Ping: Bongripper (US) | Lagom.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s