Jam

Har ni någonsin funderat på vad som skulle hända om någon skulle göra en TV-serie som liknade den Flygande Cirkusen men med ett manus som var skrivet under påverkan av en cocktail av Valium och syra istället för röka? Vi vill påvisa att denna serie existerar, vi lovar.

Jam visades på den brittiska kanalen Channel 4 under våren 2000. Seriens skapare var Chris Morris, i Sverige är han nog mest känd för filmen Four Lions, en komedi om fyra självmordsbombare. Men medan Four Lions är en ganska så trevlig och något lättsam film (om självmordsbombare), så är Jam bara ond bråd ångest – men med humor. Det är en kombo som inte är att leka med.

Serien var en omarbetning från ett tidigare radioprogram, Blue Jam, som sändes under slutet av 90-talet på BBC Radio 1. Många av TV-seriens sketcher använde sig av radions originalinspelningar, vilket ledde till att skådespelarna ofta fick läppsynka sketcherna, som i sin tur förstärkte TV-seriens släpiga atmosfär. Allt det här till soundtracket av artister som Aphex Twin, Massive Attack, Brian Eno, Amon Tobin, och så vidare. En CD med några av de bästa sketcherna släpptes även på Warp Records under slutet av 2000.

Det är svårt att sätta fingret på vad som gör dennas serie så bra, är det den tidigare nämnda atmosfären? Kombon ångest och humor? Musiken? Sketchernas teman? Oh, dessa teman, dessa förbannade jävla teman…

Inget var för känsligt för att skämtas med, en liten snabbt sammansatt lista över några av sketchernas mer känsliga teman:

 • döda barn
 • abort
 • kidnappade barn
 • självmord
 • ensamhet
 • prostitution
 • porr
 • våldtäkt
 • lik
 • mord

När man tittar på Jam sitter man oftast och vrider sig av obehag i soffan medan man småfnissar med händerna över ansiktet. Det är en jobbig serie att se på, men samtidigt så är det något av det mest fantastiska vi har sett i humorväg, och ända sen vi såg Jam för första gången har vi följt Chris Morris slaviskt och vi rekommenderar allt han har gjort, och vi kommer säkerligen nämna detta satiriska geni igen.

Kan tilläggas att mer eller mindre hela serien ligger uppe på Youtube, länk till första avsnittet finner ni här nedanför.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i TV och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jam

 1. Ping: Pink Panzer (US) |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s