Strings of Life

Tanken med dagens inlägg var att få börja med den nya kategorin Found, vi hittade precis artisten Jaguar Skills via en av de senare Crate Diggers videorna från Fuse. Men under tiden som vi lyssnade hans mix för Toolroom Knights så kom vi av oss lite, en cover på en viss låt dök upp i mixen. Vi blev så pass exalterade av denna cover att koncentrationen för mixen började tryta, vårat tillfälliga ADHD-beteende ledde till en helomvändning och ett nytt tema för dagen. Såklart.

Men för att förstå våran exaltation så måste man ha lite kött på benen, och det hela började 1987 – dock inte för oss, som de småglin vi är. Låten Strings of Life (Transmat, 1987) släpptes av Rhythim Is Rhythim [sic], personen bakom detta så skrivna namn var Derrick May, en av Detroit-technons fäder. Tack vare The Haçienda, en klubb i Manchester som grundades av skivbolaget Factory Records (som bland andra New Order släppte på), så tog det inte så lång tid innan Strings of Life letade sig in i den brittiska klubbkulturen. Idag anses Strings of Life vara låten som tog technon till Europa, samtidigt som den fortfarande är en välkommen gammal vän på dansgolvet.

Exaltationen låg dock inte i just Mays fanjävlatastiska technoklassiker, för, som sagt, många DJs spelar den fortfarande, men det var versionen av den som tog oss på sängen. Det var en uptempo jazz-cover av världens bästa technolåt. Vad ska man säga? Vi saknar ord, vilket i och för sig är ganska så vanligt, men ändå. Artisten bakom detta verk är, för oss okände, Christian Prommer.

Denna upptäckt fick oss att fundera vilka fler artister hade gjort cover på Strings of Life, för vi kände till åtminstone en cover till, The Dirtbombs smutsiga garagerock cover.

Några minuter runt på Youtube och vi fann något än mer, eller en till, men efter den upptäckten så kände vi att vi inte behövde leta efter några fler; Francesco Tristano Schlimé, en neo-klassisk kompositör, hade gjort en cover på Strings of Life. Vi sitter fortfarande, något lätt förvirrade, med munnarna öppna.

Men vi fick iallafall inviga kategorin Found.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Found, Lost och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s