John Peel (UK)

Idag är dagen. Om det är något som vi har lärt oss av Hjärter Kung så är det att man ska börja från början och fortsätta tills man kommer till slutet, så det här är vår början – även om den tycks vara något godtycklig.

Få personer har haft så stor betydelse för dagens musikvärld som den brittiske radioprataren John Peel (1939-2004), han är krediterad för att ha hjälpt flertalet artister att slå igenom, bland dessa finner vi band och akter som: The Undertones, The Smiths, White Stripes, Nirvana, Pink Floyd, The Sex Pistols, och så vidare, och så vidare, och så vidare in i absurdum. Vissa hävdar till och med att Peel var inblandad i Led Zeppelins tidiga framgång.

Det som skilde Peel från många andra radio-DJs var att han nästan bara spelade musik som låg utanför mainstreamen, och han gjorde det på kanalen BBC Radio 1, en kanal som kan liknas med Sveriges Radio P3. Samtidigt hade han en otrolig bred musiksmak, vilket påverkade hans program; ena låten kunde vara den senaste drum & bass tolvan, och låten som följde direkt efter kunde vara storbandsjazz från 1920-talet.

Tack vare musikanternas fackförening i England så fanns det regler över hur mycket inspelad musik man fick spela i radion under 1960-talet (vi hade en liknande diskussion i Sverige under slutet av 1970-talet, detta kallades då för dansbandsdöden). Dessa regler krävde att DJn antingen skulle prata mer eller spela mer live-musik, Peel valde självfallet det sistnämnda, och konceptet för Peel Session var fött. Den första sessionen spelades in 21 september 1967 med bandet Tomorrow, och sista 21 oktober 2004 och då var det med bandet Skimmer.  Under årens lopp så har det spelats in över 4,000 sessioner med fler än 2,000 olika artister, och ett av Peels favoritband, The Fall, fick göra 32 stycken Peel Sessions. Vår personliga favorit är nog Soundmurderer & The Bugs session från november 2003.

Peel använde sig av ett ”star system” för att betygsätta låtarna han lyssnade på: ”One star means I might play it to you, and two stars means I should play it. Three stars means that I must play it to you, and four stars means a life classic.” Få låtar fick fyra stjärnor, däremot fick hans favoritlåt, The Undertones Teenage Kicks, till en början hela 44 stjärnor, men Peel ångrade sig och tyckte det kändes lite löjligt att en låt skulle ha så många stjärnor, så den fick slutligen bara 28 stjärnor.

Samtidigt som han var en musiknörd av rang, så var han även en person med humor av ren och pur Britannia. Bland favoritcitaten kan vi finna uttryck som: “Somebody sent me an email suggesting I only pick records in this spot that have got rude words in the title. What a shocking thing to say. This is ‘Inverted Throat Fuck’,” samt: ”As an honorary doctor, I am allowed to loosen people’s clothing in a responsible manner.”

Han sände från 1967 till sin död 2004.

Annonser

Om m+w

Lagom.nu; en kulturblogg som är så omoraliskt lagom att den bara kan skrivas på svenska.
Det här inlägget postades i Lesson 5 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till John Peel (UK)

  1. Ping: Saker vi får på posten #6 | Lagom.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s